Žáci 6. C se zúčastnili čtenářské soutěže Souboj čtenářů. Jejím cílem bylo představit žákům nové zajímavé knihy, podpořit rozvoj čtenářství žáků, a to zábavnou formou soutěže, která spočívala ve znalosti obsahu knih.

Žáci měli na výběr z pěti titulů: Barbora a zlatý robot, Liščí oči, Psí dny, S Komenským do komiksu, Nicky & Věra: Příběh Nicholase Wintona a jeho dětí. Tituly byly zvoleny tak, aby si každý mohl vybrat ten, který ho z hlediska tématu a žánru nejvíce zajímal. Žáci byli rozděleni do skupin podle titulu, který si přečetli. Mohli si tak vyzkoušet i práci v kolektivu. Společně si popovídali o knize a sdíleli své zážitky z četby. Zjistili, že i četba spojuje.

Soutěž probíhala on-line formou. Během časového limitu žáci odpovídali na otázky týkající se obsahu knihy. Museli se spolehnout na svoji paměť, postřeh a pomoc kamarádů ve skupině. Mohli také nahlédnout do svých poznámkových bloků, kam si zapisovali poznámky z četby. Samotné knihy však při soutěži samozřejmě používat nesměli.

Po skončení soutěže žáci představili knihu spolužákům ve třídě a dali jim tak tip na další četbu. Knihy byly zařazeny do školní knihovny, kde si je žáci mohou vypůjčit!

Věřím, že si z této čtenářské soutěže žáci odnesli hezký zážitek.

Mgr. Lucie Metličková