Zpracovat v šedesátiminutovém limitu dvě balení chlazeného listového těsta je úkol, s nímž si každý trochu zkušený kuchař dokáže poradit. Ale vyrobit za tak krátkou dobu z těsta něco originálního, nápaditého a ještě s tím podráždit chuťové pohárky porotců, to už zní jako výzva.

Přesně před takovou výzvu byla v pátek 1. 3. ve cvičné kuchyni naší školy postavena soutěžící družstva ZŠ Šťáhlavy, Gymnázium Blovice, ZŠ Spálené Poříčí a ZŠ Starý Plzenec. Jako páté soutěžní družstvo nastoupily čtyři dívky ze 6.A naší školy.

A tak se už v ranních hodinách šířila naší školou lákavá vůně pečeného listového těsta, jablíček, skořice, vanilky, ale i bazalkového pesta. Za výtvory, jimiž se soutěžní družstva prezentovala, by se nemusel stydět ani šéfkuchař grandhotelu.

Zatímco čtyřčlenná porota hodnotila vzhled pokrmů a ochutnávala výtvory, na tvářích soutěžících se zračilo opravdové napětí.

„Nejde nám ani tak o ty ceny, spíš nám záleží na tom umístění,“ svěřila se dívenka z Blovic, která celou soutěž absolvovala v profesionální kuchařské čepici.

„Moc bychom chtěli vyhrát, dokonce jsme na tu soutěž u nás ve škole trénovali,“ svěřil se chlapec ze Starého Plzence.

Avšak ani porota to neměla jednoduché. Všechna družstva předložila originální dobroty a bylo velmi těžké ohodnotit je body.

A jak celé to kulinářské klání nakonec dopadlo? Na třetím místě se umístila ZŠ Šťáhlavy, druhé místo obsadilo Gymnázium Blovice a ceny pro vítěze si nakonec odvezlo družstvo zastupující ZŠ Starý Plzenec.

Všem zúčastněným děkujeme a těšíme se na další ročník soutěže.

Mgr. Romana Beránková