Ztráta či vážné poškození zraku znamená v životě velkou změnu, bez níž si většina zdravých lidí nedovede smysluplný život představit. Ale jak se žáci sedmých ročníků mohli přesvědčit, život tím nekončí!

Ve čtvrtek 1. prosince měli totiž jedinečnou příležitost navštívit Základní školu pro zrakově postižené v Plzni – Doubravce, kde na ně čekal velmi zajímaný dopolední program pod vedením pedagogů a asistentů, kteří jim ve zkratce přiblížili, jakým způsobem se děti u nich učí, jaké používají speciální pomůcky a podobně. Na stanovištích si mohli například vyzkoušet simulační brýle s různými zrakovými vadami, tzv. podpisové okénko, indikátor hladiny, chůzi v prostoru s bílou holí, seznámili se s Braillovým písmem a napsali svoje jméno na pichtově psacím stroji nebo si zahráli stolní hry či goalball v tělocvičně.

„Byla to pro nás zajímavá zkušenost a moc jsme si to užily“ konstatovaly děti cestou vlakem zpět do Nezvěstic a bylo na nich vidět, že návštěva pro ně byla velkým přínosem.

Návštěvou školy ale nekončíme! Motivované žáky čeká v hodinách výtvarné výchovy společné vyrábění hmatových obrázků z nejrůznějších materiálů. Do tvorby se můžete zapojit i Vy prostřednictvím přineseného materiálu (nejrůznější textilie, koženka, filc, vlna, bavlnky, knoflíky, korek…).

Už se za všechny moc těším, až budeme moci předat naše výrobky dětem v Plzni.

Mgr. Petra Pánková