Bramborák, vošouch nebo cmunda, nazvěte si tu placku jak chcete, faktem však zůstává, že se nepochybně jedná o absolutně „typické české jídlo“. Žádný národ tuhle česnekem provoněnou křupavou a dozlatova vysmaženou placku vytvořit nedokáže. Navíc je to jídlo levné, rychlé a zhotovené ze základních surovin, jež nám poskytuje půda naší drahé české vlasti.
Není tedy divu, že umění českého bramboráku, které se v rodinách předává z generace na generaci, se stalo hlavním námětem letošní kuchařské soutěže pro pozvané školy. V pátek na svatého Valentýna byla už od ranních hodin nezvěstická škola provoněná česnekem a majoránkou, až se sbíhaly sliny.
O titul kuchařů s nejlepšími bramboráky přijela soutěžit čtyřčlenná družstva ze šťáhlavské základní školy, z Gymnázia Blovice a taktéž ze Základní školy ve Starém Plzenci. Nezvěstickou základku reprezentovalo družstvo dívek ze 6.A ve složení Kristina Pincová, Diana Világiová, Alice Slavíková a Ivana Matějková.
„Na soutěž jsme se moc těšily. Tři dny před soutěží jsme si bramboráky v hodině pracovních činností natrénovaly s paní učitelkou. Aspoň jsme zjistily, že dělat bramborák není žádná věda a že výsledek za tu trochu práce stojí,“ pochlubila se Kristina z nezvěstického družstva.
Všechna čtyři soutěžní družstva při prezentaci dokázala, že se jedná o velmi variabilní pokrm, jež může obsahovat širokou škálu chutí. V soutěži se objevily bramboráky s uzeninou i bez, bramboráky smažené na sádle i oleji, obložené kyselým zelím, zdobené čerstvou zeleninou, ale i bramboráky nasladko s jahodovým džemem a šlehačkou. Porota složená z ředitele školy Mgr. Jana Skaláka, zástupkyně ředitele Mgr. Blanky Hachové a vedoucí školní jídelny Drahomíry Žákové to opravdu neměla při přidělování bodů jednoduché.
A jak celé klání dopadlo? První cena putovala do Starého Plzence, děti ze Šťáhlav se umístily na druhém místě a naše nezvěstické družstvo skončilo třetí. Nutno jen dodat, že bodové hodnocení bylo velice těsné a o umístění rozhodoval často jen jediný bod.
Nezbývá než těšit se na další ročník této už tradiční soutěže. A co se v ní bude vařit příští rok? To je zatím tajemství, ale budeme všichni doufat, že školy, které se soutěže pravidelně účastní, budou na kuchařská klání jezdit i v příštích letech.

Mgr. Romana Beránková